De laatste nieuwtjes...

Nieuws Categoriën


Twitter feed

Latest tweets
  • Loading tweets...


Flickr feed


Durf te duiken..of te surfen

11 november 2014
Durf te duiken..of te surfen

Afgelopen vrijdag zat ik in de zaal tijdens het publieksprogramma van Surfen en Duiken,  een themadag van ArtEZ  Studium Generale. Thema van de dag kwam neer op ‘Waar doen we het allemaal voor?’ Cultuurfilosoof Timotheus Vermeulen trapte af met zijn dieptemodellen. Hij typeerde de afgelopen paar honderd jaar in 3 dieptemodellen.

Het eerste dieptemodel begint ongeveer eind 1800. We zitten op een stoomboot, midden op zee. De kapitein zegt 100% zeker te weten waar het land is. Dus wij geloven dat. Wij vinden betekenis in de weg naar het beloofde land.

Het tweede model begint zo rond 1950. We zitten nog steeds op zee. Er is geen andere plek. Alleen hier en nu. Geen beloofd land. We gaan duiken, diep naar beneden. Of we gaan surfen, je pakt steeds een nieuwe golf, zonder richting. Of je zit in een ton, je dobbert rond op zee en denkt, shit! Ik kan geen kant op! (opgekomen tijdens grungeperiode, Nirvana, jaren 90)

Het derde model is nu begonnen. Je zit nog steeds op zee, maar je denkt, ik kies een richting, ik moet wel. Geen idee waar ik uitkom, maar ik heb wel een gevoel. Je doet alsof je het weet. Je komt altijd ergens. Eigenlijk telt alleen vandaag. Wat kan ik vandaag doen om te komen waar ik denk dat ik wil zijn. Ook al weet ik niet waar dat is en kan ik er moeilijk een voorstelling van maken. Ik ga op gevoel.

Als je het hebt over hier en nu, waar denk je dan aan? Heb jij een voorstelling van waar je naar toe gaat? Ik denk dat als je al het kleine geluk optelt, je vanzelf het grote geluk verzamelt en naar je toe trekt. Je kijk op de wereld verandert als je hier en nu klein geluk gaat herkennen. De wereld wordt mooier, elke dag opnieuw. En je kunt elke dag voor nieuwe keuzes gaan. Uiteindelijk is er alleen vandaag.

Mocht je nou ook klein geluk willen leren herkennen of leren hoe je nieuwe keuzes kunt maken om jouw wereld mooier te laten zijn, laat het me weten. Ik help je graag ontknopen, klik hier voor meer info.